Novetats

Novetats

Rebost i Cuina

Llibres de Muntanya

A semblança dels camperols, els frares i monjos solien acompanyar els àpats amb amanides de caràcter refrescant –que llavors en deien enciam– on, a més de la lletuga, l’escarola i els créixens, no hi solien faltar les olives salades i les tàperes. Les plantes aromàtiques  –que els antics frares en deien “herbes odorífiques”– més enllà del seu interès remeier, també tenen una gran importància en la cuina puix que la gastronomia conventual i pairal compta amb nombrosos plats que són reforçats, en el seu gust, amb el complement de les espècies i de les herbes aromàtiques.

Les antigues receptes culinàries aportades en aquest llibre provenen de vells manuscrits i també d’antics tractats. Són transcrites amb la puntuació i l’ortografia normalitzades per fer-les més entenedores i, per tal d’ajudar a la comprensió de les receptes, l’autor ofereix un glossari i una orientació bibliogràfica amb la indicació dels principals tractats culinaris i amb la relació de les fonts manuscrites d’on provenen la majoria de les receptes que, alhora, són comentades i situades en el seu context, ja sigui pairal o conventual, de la Catalunya dels segles XVIII i XIX.

Cuina pairal i conventual és el primer llibre que l’autor publica a Farell Editors, entitat editora especialitzada en l’estudi i la divulgació de la cultura popular. La present aproximació històrica a la cuina pairal i conventual és una documentada aportació a l’estudi de la gastronomia catalana que ofereix nombroses receptes inèdites, ben útils “al rebost i a la cuina”.
20. CUINA PAIRAL I CONVENTUAL

Fra Valentí Serra

ISBN:  978-84-17116-16-3   |  144 p. 

14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

57. El Montseny. rutes en cotxe i a peu

Oscar Farrerons Vidal

ISBN:  978-84-17116-21-7  |  112 p. a color   14,5 x 23 cm   |   Preu:  19 €

El llibre El Montseny. Rutes en cotxe i a peu conté 17 itineraris per conèixer la història i el paisatge d’aquestes terres del Montseny que configuren l’actual Parc Natural Reserva de la Biosfera. Un passat comú uneix aquests trenta municipis que arrenca amb la romanització i es consolida amb l’expansió dels comtats als segles IX i X.

Us convidem a gaudir de tota aquesta riquesa: de les restes arqueològiques que testimonien la presència humana des de fa milers d’anys; de la naturalesa prodigiosa que ens mostra esvorancs, baumes, boscos i prats de gran bellesa, arbres històrics i fonts prodigioses; de castells i torres de guaita, molins, monuments consagrats i petits espais desconeguts; de vastes panoràmiques i grandiloqüents afraus; de valls humides i sots feréstecs; de llegendes de llops i cavallers; d’ermites romàniques harmonitzades amb el paisatge i de grans monestirs cistercencs... Dediqueu temps a fer les rutes, obriu força els ulls, la ment i el cor.Sovint s’ha considerat l’ortiga com una mala herba, ja que quan la toquem pica i ens provoca una coïssor molesta. Tanmateix, és una planta amb unes excel·lents qualitats nutricionals, una de les millors verdures silvestres. La diversitat i proporció de nutrients que conté (calci, vitamines, ferro, proteïnes, etc.) la converteixen en un superaliment desaprofitat. Pot ser l’aliada perfecta per a la nostra salut i cura personal, ja que, a part de la seva comestibilitat, té, com a planta medicinal una llarga tradició i moltes aplicacions terapèutiques (com a antioxidant, antiinflamatori, per a l’anèmia, etc.). Sabeu com utilitzar-la i com cuinar-la? Us donem receptes i idees per a elaborar plats nutritius i sans. En coneixeu les aplicacions com a planta medicinal? Doncs aquí teniu remeis casolans i preparats senzills i eficaços.

Aquest llibre vol aprofundir en el coneixement de l’ortiga per ajudar a divulgar-ne les magnífiques bondats: aliment, medicina, fibra tèxtil... i moltes més aplicacions que de ben segur us sorprendran. L’ortiga és una de les plantes més polifacètiques, i aquí la descobrirem.

2. Les ortigues. remeis, cuina, usos i tradició

Elisenda Carballido - Montserrat Enrich

ISBN:  978-84-17116-22-4  |  152 p. a color   14,8 x 21 cm   |   Preu: 19 €

Bones Herbes

23. La fi de la Guerra dels Segadors. El setge de Barcelona (1651-1652)

La crònica del governador Josep de Margarit i de Biure

Pere Cristòfol Escorsa

ISBN:  978-84-17116-24-8    |   378  p.+ 8 p. a color + 84 p. d’un Apèndix digital  

16,5 x 23,5 cm   |   Preu: 29 €

Amb aquest llibre el lector queda transportat a l’interior d’un dels episodis més èpics de la història moderna de Catalunya. Barcelona, delmada per la pesta, va resistir fins a la darrera extremitat. Fou a causa de Margarit que la ciutat va resistir durant 15 mesos, en un setge més llarg fins i tot que el de 1713-1714.

Aquests fets ens els conta la crònica del governador Josep de Margarit. Encarregada per la Cort de França, fou arraconada en els seus arxius perquè era massa crítica. Amb ell assistim a totes les decisions del comandament francocatalà i coneixem també els seus temors i l’estat d’ànim de la població. El resultat és un quadre vívid i inigualable.

La crònica, escrita en francès i traduïda per Pere Cristòfol, es completa amb un inèdit estudi introductori. En resulta un minuciós relat del final de la Guerra dels Segadors i de la dominació francesa. També descriu l’organització de l’exèrcit francocatalà, les tàctiques de l’època i les operacions terrestres o navals a l’exterior de Barcelona, tractats de passada per Margarit. En definitiva, una obra imprescindible tant per a l’aficionat a la història com per a l’estudiós de l’època.Nostra Història

Cultura Popular

Popular Llegendes

14. ERMITES, SANTUARIS I DEVOCIÓ POPULAR A CATALUNYA. ERMITANS I APLEGADORS

Joan Arimany i Juventeny

ISBN: 978-84-17116-18-4  |  128 p.

i 16 làmines a color  |  14,5 x 23 cm  

Preu: 17 €

Les ermites i els santuaris es localitzen en paratges amb una natura exuberant o llocs d’una orografia singular: cims, valls, prop de fonts, coves o espadats de roques. Les persones i els pobles amb devoció a la Mare de Déu, i als sants o santes que hi són venerats, senten el reclam d’aquests temples per la naturalesa sagrada que se’ls atribueix.

El llibre pretén explicar l’origen d'aquestes construccions, la seva evolució i els personatges que hi estaven més estretament vinculats, com els ermitans o aplegadors, dels quals hi ha força notícies històriques, però no havien estat tractats en profunditat.

També recull les diverses manifestacions que es fan al voltant d’ermites i santuaris. Els exvots i les presentalles, l’edició i el cant dels goigs, els romiatges i els aplecs, entre d’altres, han estat i són autèntiques mostres de cultura popular expressades de forma individual o col·lectiva.


38. L’EMPORDÀ MÍTIC. LLEGENDES

Gabriel Martín Roig

ISBN:  978-84-17116-23-1  |  128 p. + 8 a color  13,5 x 21,5 cm  |  Preu: 16 €

Empordà Mític. Llegendes, és la continuació dels llibres L’Empordà Fantàstic i L’Empordà Històric. Tots tres volums, formen una trilogia imprescindible, un dels reculls de llegendes més ampli i extens que s’han publicat fins avui. En aquest volum s’hi apleguen noves llegendes, tant de caire fantàstic com històric, que amplien i perpetuen la rica tradició oral de les dues comarques empordaneses. Són moltes les rondalles, llegendes, dites i fets que, de boca a orella, s’han anat transmetent de pares a fills, des de fa molts anys i que han deixat un pòsit inesborrable en la història d’aquest territori del nord de Catalunya. Les llegendes constitueixen els referents, les pors, les il·lusions i els costums dels pobles; són un pretext per recórrer els seus carrers, les places i per perdre’s en els seus entorns, una excusa per conèixer el seu paisatge i la seva gent.


Natura Essencial

1. PLANTES REMEIERES SILVESTRES

Àngel M. Hernández Cardona                            Joan Altimira Noguero

ISBN:  978-84-17116-26-2  |  64 p. a color 10 X 16,4 cm   |   Preu:  8 €

  1. Aquesta guia és una eina pràctica per identificar i reconèixer les plantes remeieres silvestres, és a dir, de les plantes que proporcionen remeis populars i tradicionals, que creixen espontàniament a la natura  i que poden resultar beneficioses per a la vostra salut.

  2. Consta de 62 fitxes de plantes remeieres silvestres, amb fotografies i textos, les seves característiques i virtuts medicinals, i la preparació i ús.

  3. La guia es complementa amb informació sobre la recollida i assecatge, preparació, dosis, principis actius i un glossari de termes terapèutics.

  4. Us aconsellem que porteu sempre aquesta guia amb vosaltres en les vostres sortides o passejades.Feu salut i gaudiu de la natura!
2. OCELLS DE ZONES HUMIDES

Arnau Pou Rossell

ISBN:  978-84-17116-25-5  |  64 p. a color 10 X 16,4 cm   |   Preu:  8 €

  1. Una guia pràctica per identificar i reconèixer els ocells més comuns a les zones humides de Catalunya: aiguamolls, estanys, pantans, ambients prop del mar, cursos fluvials, boscos de ribera i platges del litoral català.

  2. Inclou 55 fitxes d’ocells, amb fotografies i textos entenedors on es descriu: la mida i l’envergadura, el plomatge, els cants, els requeriments ecològics i el comportament de cada espècie.

  3. Amb icones destacades que ens ajuden a situar cada espècie   en l’hàbitat on viu.

  4. Indica la situació de cada espècie a Catalunya: l’estat de conservació i la tendència poblacional.

  5. Una guia de camp per aprendre  a valorar els ocells que tenim més a prop, per estimar-los i ajudar a conservar-los.
Ressenya publicada a Regió7 8/07/2020Novetats_files/FraRegio%CC%817.jpeg